Adana’nın 8 bin yıl boyunca sürekli yerleşime sahip olan dünyadaki nadir şehirlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Ya da isminin 4 bin yıldır aynı kaldığını? Tarihte Kilikya’nın en büyük şehri olan Adana, sadece kebap ve sıcak havayla değil, bir çok doğal güzellikle, antik kentlerle ve Türk, Ermeni ve Arap kültürel miraslarıyla dolu.
Türkiye için hazırladığımız diğer rehberlere buradan ulaşabilirsiniz.
Bu listede sevdiğimiz iyi lezzet duraklarını, Adana ile özdeşleştirdiğimiz mekanları bulabilirsiniz:
Restoranlar:
Kahve & Kahvaltı & Fırın:
Kokteyl&Pub:
Gelecek seyahatlerde denemeyi planladığımız mekanlar
Adana’nın yakın çevresindeki antik yerleşimlerin izlerini sürdüğümüz 1 günlük rotamızdan bahsedelim.
Erken saatlerde Kardeşler fırınında şalgam ve simit ile kahvaltı yapıp ve çarşıda biraz dolandıktan sonra da Güler Kardeşler’de enerji toplayıp yola çıkıyoruz.
Rotamızın ilk durağı yaklaşık 40 dakika sürüş mesafesindeki Misis. Ceyhan Nehri’ne bakan bu antik kentin Truva kahramanlarından Mophos tarafından kurulduğu ve yerleşim tarihinin M.Ö. 7000’li yıllara kadar uzandığı söylenir.
Günümüzde hala kullanılan Misis Köprüsünü 4.yy’da Roma İmparatoru Flavius Julius Constantius inşa ediliyor.
Köprü ile ilgili bir efsane ise ölümsüzlük ilacını bulan Lokman Hekim’in yazdığı kağıdın bu köprüden geçerken elinden uçtuğudur.
Buraya kadar gelmişken köprünün hemen yanındaki Lokman Hekim’de bir mola veriyor tereyağında kuşbaşı, humus ve Misis ayranını tadıyoruz.
İkinci durağımız ise İpek Yolu üzerinde bulunan, Orta Çağ’dan kalma bir kale: Yılan Kalesi
Kalenin efsanesi çok, bazılarına göre mitolojik bir figür olan Şahmeran burada yaşamış, Seyahatname’de sürüler halinde yılanların yaşadığı anlatılmış, çeşitli hikayelerde ise benzeri görülmemiş yılanlar hep bu kale ile ilişkilendirilmiş.
Kalenin en üst noktasına ulaşmak zor olsa da çıkabildiğiniz her noktada keyifli bir Çukurova manzarası sizi bekliyor. Burada çayımızı içip son durağa doğru devam ediyoruz.
İlk yerleşimin M.Ö. 5000 yılında başladığı düşünülen ve Anadolu’nun en büyük antik yerleşkelerinden biri: Anavarza
Tarih boyunca savaşlar ve depremlerle tekrar tekrar kurulan kent, veba salgını ve akınlar sonucunda zarar görmüş ve nüfusunun büyük bölümünü kaybetmiş. 1111 senesinde Ermeni Klikya Krallığı’nın bir parçası olmuş ve 1374’te ise Mısır Memlük İmparatorluğu tarafından yok edilmiş.
Anavarza’nın hala görülebilir en önemli yapılarından biri 3.yy’da Perslere karşı kazanılan zaferin anısına inşa edilen 28 metre yüksekliğe sahip Zafer Takı. Restorasyonu 2018 yılında başlamış ve hala devam etmekte.
Antik kentin en görkemli yapısı ise arazinin tam ortasında koca bir ada gibi yükselen kayanın üzerine kurulmuş Anavarza Kalesi. Çukurova’nın en büyüğü olan bu kale kente 200 m yukarıdan bakıyor.
Antik yapılar & kalıntılar:
Dini yapılar:
Parklar
Bir dönem bölgenin en önemli kentlerinden biri olan Tarsus, tarihi mirası, yemekleri ve geçmişteki zenginliğini yansıtan konaklarıyla Adana’dan bir günlük rota için çok uygun.
Antik Kilikya’nın başkenti olan Tarsus’un her köşesi tarihten bir izle dolu: Romalı general Marcus Antonius ve Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın bu şehirde buluştuklarını biliyor muydunuz? Ya da Hz. Isa’nın havarilerinden Aziz Paul’un Tarsuslu olduğunu? Danyal Peygamber’in burada gömülü olduğunu?
Şehirde yürürken her köşesinde bir tarihi kalıntı buluyorsunuz. Antik Roma’dan günümüzde kadar gelen kalıntılar, Osmanlılar’ın inşa ettiği Ulu Camii, ve tarihi bedesteni, bir dönem pamuk ekimiyle elde edilen servet sonucu inşa edilen koca koca konaklar…
Tarsus Gezi Rehberi:
-St.Paul’s Kilisesi
-Tarsus Ulu Camii
-Kırkkaşık Bedesteni
-Eski Camii
-Tarsus Müzesi ve Antik Yol
-Kleopatra Kapısı
-Kubat Paşa Medresesi
-St. Paul’s Kuyusu
-Tarihi Tarsus Evleri
-Danyal Peygamber Kabri
Bunun yanında yerel mutfağı da bir hayli güzel. Humus’u pek meşhur, kuş gözü lahmacunu oldukça lezzetli. Biz haşlama içli köftesini, sokakta şalgamı, Orhan’da ayran ve simiti sevdik. Künefesi de kesinlikle denenmeli. Turistlerin rağbet ettiği lokantalarını da ilgi çekici bulduk.
Denediğimiz lezzet durakları:
-Yeşilova Kebap ve Lahmacun Salonu
-Ayrancı Orhan
-Künefeci Sadık
-Tarayda
-Kent Lokantası
-Ziya Efendi (kahve & şekerleme)
Diğer gelen önerilenler:
-Kervan Humus
-Kebapçı Eyüp
-Keleşoğlu Baklavaları
-Akın Humus
-Orhan Humus