Eskişehir

İstanbul‘dan yaklaşık 3 saatte, Ankara‘dan ise 1,5 saatte hızlı tren rahatlığıyla ulaşabileceğiniz Eskişehir’deyiz.

Bisiklet yolları, devasa parkları ve gondollarıyla şehir sakinlerinin oldukça mutlu göründüğü bir şehir burası. İyi bir belediyecilik sonunda yaşam kalitesinin oldukça yükseldiği bu şehirde, belli noktalarda dünyanın farklı şehirlerine biraz fazla öykündüğünü söylemek yanlış olmaz. Venedik’ten gondollar, Disneyland’ı anımsatan bir şato, yapay bir plaj ve şelale… Bu örneklerin aralarına en yeni ekleme de İstanbul’un ünlü Kamondo Merdivenleri’ne öykünen Odunpazarı’ndaki merdivenler olmuş gibi. Bu projelerin başarısız olduğu anlamına gelmiyor bizce hatta halk tarafından çok sevilen ve sahiplenilen, Eskişehir ile özdeşleşen halleri de var. Ancak Eskişehir’in bu sembolleşen yapılardan çok daha fazlasını sunduğuna ve keşfetmeye değer bir Anadolu şehri olduğuna inanıyoruz.

Bize göre OMM bu anlamda bir önem taşıyor, Odunpazarı Tarihi Evleri’nin bulunduğu bölgede büyük bir dönüşüme sahip olan bu müze kendi kendine kent için bir ‘Bilbao Etkisi’ yaşatıyor diyebiliriz. Her ne kadar projenin yarışmaya açılmaması veya yabancı bir mimara verilmesi eleştirilse de Kengo Kuma and Associates tarafından tasarlanan Odunpazarı Modern Müzesi’ni Eskişehir için önemli bir adım olarak görüyoruz.

Umarım şehrin köklü üniversitelerinin birikimlerinden de yararlanarak daha yenilikçi ve özgün projeler üretilebilir. Gelin bu sene Eskişehir seyahatlerimizde uğradığımız lezzet durakları ve gezi noktalarına beraber bakalım.

İçindekiler

İyi Lezzet Durakları

En sevdiklerimiz:

•Kör Kamil – tam bir müdavim mekanı & meyhane
•Bahar Pide & Kavurma –  Tüm pideler ve sac kavurma
Yusufeli Çoruh Döner – Yatık döner kesinlikle denenmeli
Sivrihisar Bamya Lokantası – Bamya çorbası & kelle paça
Marco Pizzeria
•OMM Restaurant – tamamen vegan mutfak

Geleneksel:

Mazlumlar Muhallebicisi – Kazandibi
Ayten Usta – Anadolu lezzetleri
•İsa Usta Konyalı Etli Ekmek
Fahrettin Usta Balaban
Abdüsselam Balaban
Kırım Tatar Çibörek
Karakedi Bozacısı
Tanınmış Helvacı

Kahve:

78 Coffee
Ordinarius
Caffe İtalyan
Hey Joe Coffee

Bir şeyler içmek için:

Abra Bar –  Gastropub konseptli tatlı mekan
OMM Inn –  Otelin kokteyl barı

Kahvaltı:

Doyuran Kahvaltı Salonu – salaş ve basit, tam da sevdiğimiz gibi
•Badem Cafe – açık büfe ancak lezzetli ürünler
•Ayten Usta –  geleneksel serpme kahvaltı

Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir’de görülecek yerler, müzeler & önemli yapılarla dolu, işte gezilecek yerler listesi:

•Odunpazarı Modern Müzesi
•Odunpazarı Tarihi Evleri
•Porsuk Çayı, Kanlıkavak ve Sümer Parkı
•Eskişehir Botanik Parkı
•Eti Arkeoloji Müzesi
•Türasaş Devrim Arabaları Müzesi
•Kurtuluş Müzesi
•Kurşunlu Camii & Külliyesi
•Hamam Müzesi
•Çağdaş Cam Sanatları Müzesi
•Atlıhan Çarşısı
•Eğitim Karikatürleri Müzesi
•Lületaşı Müzesi
•Sazova Bilim Parkı
•Anadolu Üniversitesi – Japon Bahçesi
•Yazılıkaya Vadisi & Midas Anıtı ~ 1 saat uzaklıkta

Eskişehir’e Ne Zaman Gidilir?

Eskişehir kışın oldukça soğuk geçmesiyle de ünlenmiş bir şehrimiz, yazın da karasal iklim etkisiyle oldukça sıcak. O nedenle en güzel zamanlar bahar ayları demek yanlış olmaz.

Konaklama önerileri:

• OMM Inn
• Tasigo Eskişehir

Yusufeli Çoruh Yatık Döner

Uzun yıllardır Erzurum ve Artvin arasında cağ kebabı kimin icat ettiğine dair bir tartışma sürer durur.

Yatay döner diyebileceğimiz bu eti diğerlerinden ayıran şey yüksek yaylalar ve dağ yamaçlarında otlayan küçükbaş ile büyükbaş hayvanlardan elde edilen malzemeyle ve özel bir terbiye süreciyle hazırlanması. Malum iki şehirde de bolca yayla var ve yüksek rakımlı yerler. Cağ esasında, bu etlerin takıldığı şişe deniyor.

Erzurumlular 2010’da “Oltu cağ kebabı” olarak bu yemeğin patentini alırken, Artvin de 2020’de “Yusufeli cağ döner” olarak bu lezzetin patentini aldı.

Bugün Eskişehir’de bahsedeceğimiz dönerci ise Yusufeli Çoruh Yatık Döner Salonu. Artvin’in Yusufeli Çoruh vadisinden çıkma bu donercide, cağ şişi yok. Döner normal bir şekilde tabakta servis ediliyor. Ete sıra sıra yağ dizildiği için yatık olmasına rağmen kurumuyor.

Eskişehir’e geldiğimizde tesadüfen keşfettiğimiz bu dönerci şehirde lezzeti nedeniyle oldukça popüler. Önünde bazen kuyruk oluşuyor. Akşam vakitleri bir hayli dolu oluyor. Her Eskişehir ziyaretimizde muhakkak buraya uğruyoruz. Ve her defasında döner bizi mutlu ediyor. Tren istasyonuna çok yakın olması da bir diğer güzellik, dönüş yolunda istasyona gelmeden hızlıca uğrayabilir ve bu lezzetin tadına vararak Eskişehir’den güzel anılarla ayrılabilirsiniz.

Mekan o kadar ünlenmiş ki, karşısına rakip bir firma bile açılmış.

Hizmet bir esnaf lokantası olduğu için oldukça salaş. Özel bir ihtimam ya da fazladan güleryüz beklemeyin 🙂

Bahar Pide & Sac Kavurma

Eskişehir’de çok popüler olan yemeklerin ve mekanların biraz gölgesinde kalsa da yerlileri tarafından çok sevilen Bahar Pide & Sac Kavurma’yı ziyaret ediyoruz.

13 yıldır burada yaşayan, artık yerlisi olmuş diyebileceğimiz tasarımcı dostumuz Seda Özcan bize yolu gösteriyor. Bahar Pide yakın zamanda yeni yerine taşınmış, biz henüz taşınmadan önceki 15m2 olan dükkanlarında zar zor ikna ederek dışarıda/sokakta bir masa ayarlıyoruz kendimize. Şahsına münhasır insanlar burayı işleten ve mutfağın başındaki aile. 

Burada küçük pastırmalı pidelerinden ve sac kavurmalarından deniyoruz. Hepsi çok lezzetliler ancak dana bonfileyi günlerce marine edilerek hazırladıkları sac kavurma sofranın yıldızı, tekrar gitme sebebi. Eskişehir’e yolunuz düşerse ‘Balaban kebap ye, çibörek ye!’ tavsiyelerini sıklıkla işiteceksiniz. Bizce Bahar Pide Eskişehir’de kesinlikle uğranması gereken lezzet duraklarının başında geliyor.

Eskişehir'de 9 Mekan Önerisi

Eskişehir’de 9 iyi mekan önerisi! #kişnişvesaire#kişnişvseskişehir

Cassaba Modern’in giriş katında çam ağaçlarına doğru bakan sevdiğimiz bir gastropub/bar: @abra.bar

Neapolitan pizzalar için geçtiğimiz sene açılan @marcoeskisehir, aynı işletmeye ait olan Gorill Burger de pek seviliyor ancak henüz deneyemedik.

Kahve için Sümer tarafında bulunan @78_coffee ve @ordinariuscoffee favorilerimizden.

Kahvaltı ve yerel lezzetler için hem popüler hem başarılı adreslerden biri: @aytenustagurme

Klasik sütlü tatlılar için biraz nostaljik bir mekan: @mazlumlar_muhallebicisi

Çarşı içerisinde sokakta oturup hızlıca iyi bir köfte yiyip, üzüm şırası içebileceğiniz: @tatlidilkoftecisi

Sevdiğimiz başarılı bir lokanta da Sivrihisar Bamya Lokantası. Bamya çorbası ve kelle paça çok başarılı. @bamyalokantasi

Eskişehir’de Tatar mutfağı yaygın, ünlü çiböreklerini denemek için doğru adres Kırım Tatar Kültür Çibörek Evi @kirimtatarciborek

En iyi 9 mekan gibi anlaşılmasın, sevdiğimiz 9 farklı mekandan kısa kısa bahsettiğimiz bir derleme. Diğer Eskişehir önerilerini incelemeyi unutmayın.

Odunpazarı Modern Müze & OMM Inn

OMM – Odunpazarı Modern Müze!

Kengo Kuma and Associates imzası taşıyan bu kültürel yapı hem Odunpazarı mimarisinden hem de Japon kültüründen ilham alarak tasarlanmış.

Gün ışığının açıklıklardan sergi alanlarına dolarak tüm mekanların aydınlattığı, 3 kata yayılan bir müze yapısı.

Müze yapısının içerisinde rahat bir ortam sunan bir kafe ve lokal tasarımcıların ürünlerini bulabileceğiniz bir mağaza da bulunuyor.

Müze’nin hemen arkasındaki ise bu seyahatimizde konakladığımız OMM Inn var. Geniş bir avlu ile sizi karşılayan bu otelde gün boyu servis yapan bir restoran, sürdürülebilir yaşam gereçlerinin satıldığı OMM Bakkal ve yine tasarım ürünlerin satıldığı mağaza bulunuyor.

OMM, tüm mekanlarında sürdürülebilirliği uygulamaya çalışan, daha az tüketim ve daha az atık üzerine projeler geliştiren bir mekan. Odalar da aynı şekilde kurgulanmış. Böyle bir oluşumun varlığı gelecek için ümit verici. Bu kapsamda otelde hayvansal ürünler de kullanılmadığı için menüleri de tamamen vegan.

OMM’da konaklamadan da ziyaret edebildiğiniz bu restoranın barından kokteyller denemeyi çok seviyoruz.

Otelde konaklıyorsanız müze için ücretsiz bir biletiniz de oluyor.

Arama