Balkanların hızla değişen ve dönüşen ülkelerinden biri olan Arnavutluk, tarihin farklı dönemlerinde Osmanlı, İtalya ve Komünist rejimlerin etkisini yaşamış bir ülke. Başkenti Tirana, bugün renkli sokakları, canlı sosyal hayatı ve hızla gelişen modern yüzüyle bizce keşfedilmeye değer destinasyonlardan biri.
Arnavutluk’un en dikkat çekici tarihsel olaylarından biri, dünyanın ilk resmi ateist devleti olma girişimiydi. Enver Hoxha’nın totaliter yönetimi altında 1967’de din tamamen yasaklandı ve ibadethaneler kapatıldı. Camiler, kiliseler ve dini yapılar fabrikalara, spor salonlarına veya dinsizlik müzelerine dönüştürüldü. Bu dönemin sembollerinden biri olan Ethem Bey Camii, dinsizlik müzesi olarak kullanıldı. Ancak, Hoxha’nın ölümünden sonra Arnavutluk’ta din yeniden canlandı ve bugün Ethem Bey Camii, ziyarete açık ve kalem işleriyle büyüleyici bir sanat eseri olarak görülebilir.
Bugün Tirana, komünist geçmişi ile modernleşme sürecini birleştiren bir şehir. Eski binaların yanında renkli muraller, hareketli kafeler ve parklarla dolu bir kent. Eğer Balkanları keşfetmek için büyük beklentilere girmeden farklı bir rota arıyorsanız, Tirana enerjik yapısıyla sizi şaşırtabilir!
Bu seyahatin en iyi et yemeklerini ise Tiran’a bir saat uzaklıktaki Elbasan’da Restorant DeviselD adlı restoranda yedik. – Elbasan tava çok lezzetli, ancak uyaralım bu yemek 3-4 kişinin paylaşması için uygun.
Tiran nasıl bir şehir? Tirana, Balkanların en hızlı gelişen başkentlerinden biri. 1990’lara kadar kapalı bir rejimle yönetilen şehir, son 30 yılda renkli binaları, parkları, geniş bulvarları ve hareketli sosyal hayatıyla modern bir kimlik kazandı.
Tiran’da nerede konaklamalı? Tirana’da biz iki gidişimizde de Skanderbeg Meydanı’na çıkan sokaklardan birinde ev kiraladık. Zaten ucuz bir şehir olduğu için merkezi lokasyonlarda konaklamanızı tavsiye ederiz. Mimari olarak şehrin genelinde binalar oldukça eski o nedenle büyük bir oteli tercih etmek de mantıklı olabilir.
Tiran güvenli mi? Evet, Tirana genel olarak güvenli bir şehir. Ancak, gece geç saatlerde tenha bölgelerde dikkatli olmak her zaman iyi bir fikir. Şehir merkezinde hırsızlık veya dolandırıcılık riski düşük.
Kaç günde gezilir? Tirana’yı keşfetmek için 2 gün yeterli. Ancak, yakın bölgelere (Elbasan, Berat, Kruja veya sahil kasabalarına) günübirlik geziler yapmayı düşünüyorsanız, 3-4 gün ayırmak iyi olabilir.
Ne zaman gitmeli? Tirana’da Akdeniz iklimi hâkim. İlkbahar (Nisan-Mayıs) ve sonbahar (Eylül-Ekim) ayları, bunaltıcı sıcaklar olmadan şehri gezmek için ideal. Yaz aylarında sıcaklık 35°C’ye kadar çıkabiliyor.
Tiran pahalı mı? Tirana, Avrupa’nın en uygun fiyatlı başkentlerinden biri. Konaklama, yemek ve ulaşım Türkiye ile kıyaslandığında genellikle uygun. Özellikle yerel restoranlar ve sokak yemekleri oldukça hesaplı.
Arnavutluk para birimi nedir? Arnavutluk’un resmi para birimi Arnavutluk Leki (ALL)’dir.💱 Euro Karşılığı (Mart 2025 İtibarıyla) 1 Euro (€) ≈ 100-110 Arnavutluk Leki (ALL) arasında. Euro bazı turistik yerlerde kabul edilebilir, ancak genellikle yerel para ile ödeme yapmanız gerekiyor. Kredi kartları büyük şehirlerde geçerli, ancak küçük işletmelerde ve pazarlarda nakit tercih edilir. Ödediğiniz tutarlara her zaman dikkat edin, biz benzin almak için durduğumuz bir benzinlikte neredeyse 82 euro yerine 820 euro ödüyorduk. Fark etmemiş olsak para hesabımızdan çekilecekti.
Arnavutluk vize istiyor mu? Hayır! Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 90 güne kadar vizesiz olarak Arnavutluk’u ziyaret edebilir.
Tiran’a nasıl gidilir? Türkiye’den Tirana’ya Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları bulunuyor. Tiran Uluslararası Havalimanı (Nënë Tereza – Rahibe Teresa Havalimanı) şehir merkezine yaklaşık 20 dakika uzaklıkta. Biz Tiran’a kendi aracımızla gittik, yollar genelde tek şerit gidiş-geliş şeklinde ve dağ yolları virajlı. Gece yollar karanlık olduğu için gündüz gitmek daha mantıklı olur. Eğer bizim gibi kara yoluyla Balkanları geziyorsanız diğer şehirler için hazırladığımız rehberlere göz atmayı unutmayın. Karadağ önerilerimizi buradan inceleyebilirsiniz. Yunanistan önerilerimizi burada bulabilirsiniz.
Son yıllarda hem bütçe dostu bir rota olması hem de vizesiz olması sebebiyle popülerleşen Arnavutluk, turizm açısından hala gelişme evresinde. Yaz sezonunun en canlı olduğu dönemlerde sahillerine inmek pek de iyi bir fikir değilmiş bize göre. Ksamil gibi küçük sahil kasabaları her yerden gelen turistlerin yarattığı trafiği kaldıramıyor. Bu bölgenin bizdeki hissi inşaatların devam ettiği, her boşluğun otoparka dönüştüğü düzensiz bir tatil kasabası. Deniz güzel ancak her santimetresinin şemsiyeler, şezlonglar, işletmelerle doldurulduğunu hissettik. Bir dönem ülkemizde yapılan hataların burada da yapıldığını düşündürdü. Fiyatlar Türkiye ve Avrupa’ya göre çok çok uygun, tabii ki bu durum ve vizesiz olması çok önemli bir tercih sebebi.
Tiran’da geçireceğiniz iki gün, şehrin hem tarihini hem de modern yüzünü keşfetmek için ideal. İşte kahvaltıdan akşam yemeğine, müzelerden doğa kaçamaklarına kadar dolu dolu örnek bir Tiran gezi programı! Dilerseniz günübirlik Elbasan veya Durres gezileriyle bu programı çeşitlendirebilirsiniz.
🗓 1. Gün: Tarih ve Kültür Keşfi
☕ 08:30 – Kahvaltı: Antigua Specialty Coffee
Güne Antigua Specialty Coffee’de harika bir kahveyle başlayın. Yanında hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz.
🏛 09:30 – Skanderbeg Meydanı ve Ethem Bey Camii
Şehrin kalbi olan Skanderbeg Meydanı’nda dolaşın. Meydanın hemen yanında bulunan Ethem Bey Camii’ni ziyaret edin ve Osmanlı döneminden kalan kalem işi süslemelerini inceleyin.
🏺 10:00 – Ulusal Tarih Müzesi
Meydanın hemen yanında yer alan Ulusal Tarih Müzesi’ni gezerek Arnavutluk’un geçmişine dair önemli eserleri görebilirsiniz.
🛍 11:30 – Pazari i Ri (Yeni Pazaryeri)
Yerel halkın alışveriş yaptığı Yeni Pazaryeri’nde dolaşın. Burada taze meyveler, yöresel peynirler ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.
🍽 12:30 – Öğle Yemeği: Restaurant Piceri Era
Arnavut mutfağını denemek için Restaurant Piceri Era’da geleneksel Arnavut yemekleri ve etli güveçleri tadabilirsiniz.
🕵️♂️ 14:00 – House of Leaves (Gözetleme Müzesi)
Komünist dönemin karanlık yüzünü keşfetmek için eski gizli polis merkezini müzeye dönüştüren House of Leaves’i ziyaret edin.
🏛 15:30 – Bunk’Art 2
Şehir merkezine yakın olan Bunk’Art 2, Enver Hoxha’nın baskıcı yönetimini anlatan etkileyici bir müze.
🍹 17:00 – Akşamüstü Kahvesi: Komiteti Bar
Komünizm dönemine ait dekorasyonu ve geleneksel Arnavut içkileriyle ünlü Komiteti Bar’da bir kahve veya yerel içki molası verin.
🌃 19:30 – Akşam Yemeği: Artigiano
İtalyan mutfağını denemek isterseniz Artigiano, kokteyl ve pizzalarıyla popüler bir seçenek.
🍸 21:00 – Gece Hayatı: Nouvelle Vague
Gecenizi Nouvelle Vague’de ödüllü kokteyllerle tamamlayabilirsiniz.
🗓 2. Gün: Doğa ve Modern Tiran
🥐 08:30 – Kahvaltı: Pastiçeri Nefeli 3
Tiran’daki en iyi pastanelerden biri olan Pastiçeri Nefeli 3’te, Arnavut böreği ve tatlılarıyla güne başlayın.
🚡 09:30 – Dajti Dağı ve Teleferik (Dajti Ekspres)
Şehir merkezinden teleferikle Dajti Dağı’na çıkın ve panoramik Tiran manzarasının tadını çıkarın. Burada yürüyüş yapabilir veya kahve içebilirsiniz.
🍽 12:30 – Öğle Yemeği: Ballkoni Dajtit
Dajti Dağı’ndayken Ballkoni Dajtit restoranında öğle yemeği yiyerek eşsiz manzara eşliğinde geleneksel yemekleri tadabilirsiniz.
🏛 14:30 – Piramida ve Postblloku
Şehre döndüğünüzde Piramida’yı görün, Postblloku (Komünist Rejim Anıtı) ile dönemin izlerini keşfedin.
🍹 16:00 – Akşamüstü Kahvesi: Millennium Garden
Gün batımına doğru Millennium Garden’da açık havada kahve veya hafif bir içki molası verin.
🍽 19:30 – Akşam Yemeği: Restorant DeviselD (Elbasan Turu)
Günübirlik Elbasan turu yapıyorsanız, Elbasan tava ve et yemekleriyle ünlü Restorant DeviselD’de harika bir yemek yiyebilirsiniz.
🎉 21:30 – Gece Hayatı: Blloku Bölgesi
Son gecenizi Blloku bölgesinde barları ve canlı müzik mekanlarını keşfederek geçirin!